Skip links

Diş Protez Tedavileri

Tamamı ve büyük kısmı kaybolmuş dişlerin fonksiyon ve estetik amaçlı yeniden yerine konulması için yapılan doğal materyallere protez denilmektedir. Protezin temel amacı kaybolan ağız sağlığını, fonksiyonunu ve estetiğini yeniden kazandırmaktır.

Diş kaybı olan, özellikle bir süre bu şekilde yaşamak zorunda kalan hastalarımız gülmeyi unuturlar ve psikolojik olarak da bir öz güven kaybı yaşarlar. Protezlerin öz güveni yeniden sağladığına dair tecrübelerimiz sabittir.

Protezler, sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılır.
Sabit protezler / Kaplama
Hasta tarafından çıkarılamayan ve diş varlığında yapılan her türlü kron ve köprülerdir.
Sabit protezler günümüzde Metal Altyapılı Porselenden, Zirkonyum Altyapılı Porselenden, Monolitik Zirkonyumdan ve Tam Seramik sistemlerden yapılabilmektedir.

Kron: Çürük veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonunda, renklenmiş ve rengi geri döndürülemeyen dişlerde ve şekil bozukluğu olan dişlerde tek tek yapılan restorasyonlardır.

Köprü: Eksik dişlerin yerini tamamlayabilmek için diğer komşu dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir. Bu protezlerin yapımında her iki veya daha fazla komşu dişte aşındırmalar yapılır. Yapıldıktan sonra protez tek parça halinde yapıştırılır. Günümüzde diş eksikliğini tamamlamak için sıklıkla implantlar tercih edilmekle birlikte bazı durumlarda köprü protez yapmak zorunda kalıyoruz.

Hareketli Protezler
Toplumumuzda damak, kancalı ve çıtçıtlı olarak bilinen takıp çıkartmalı protezlerdir.

Tam protez, tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda yapılan damak protezlerdir. Akrilik diş ve akrilik kaide kullanılarak yapılır. Son literatür bilgileri ışığında altın standart olan uygulama, alt çeneye en az iki implant desteklenerek yapılan overdenture protezlerdir. Çünkü alt çene kemikleri ciddi oranda küçülmekte ve protezin tutuculuğu çok az olmaktadır.

Parsiyel protez, kancalı protez olarak da bilinen kısmi dişsizlik olan çenelerde yapılan protezlerdir. Esasen diş destekli protez olduğu için tam protezlere göre uyumu çok daha üstündür. Destek alınacak dişlerin kaplama yapılması hem dişlerin hem de protezin ömrünü uzatmaktadır. Kancaların görünmesinden dolayı çok estetik değillerdir. Bundan dolayı kullanımı her geçen gün azalmaktadır.

Hassas Tutucu Protez, kroşe olarak adlandırılan kancaların yerine kullanılan ve protezin tutuculuğunu daha çok arttıran hassas bağlantılar ile yapılan protezlerdir. Hassas tutucu parçalar, komşu dişlere yapılan kaplamaların bir parçası olacak şekilde ağızda sabit olarak kalmaktadır. Hareketli protez, bu hassas bağlantıların üzerine çıtçıt şeklinde oturduğundan dolayı çıtçıtlı protez olarak da adlandırılmaktadır. Bağlantılar protezin içinde kaldığından dolayı hem estetik hem de tutuculuğu en fazla olan protezlerdendir. Tek dezavantajı maliyetleri daha fazladır.

Kolay bir tedavi süreci için bize ulaşın!

    Bu web sitesi, web deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini kullanır.